Szeretettel
köszöntelek kedves Olvasó a blogomon, ahol a mai bejegyzés keretében a házi
paradicsompüré készítésének fortélyait osztom meg veled. A paradicsompüré nem
csak hogy ízletes és sokoldalúan felhasználható alapanyag számtalan ételben,
de az otthon elkészített változata biztosan mentes mindenféle tartósítószer
és adalékanyag özöntől is. Így hát vegyük elő aprónkat, fogókesztyűnket és
indulhat is a főzőcskézés! Az alapvető felszerelésen túl – ami egy nagyobb
lábas, merőkanál, botmixer vagy turmixgép és üvegbefőttes üvegek – szükségünk
lesz természetesen paradicsomra. Egy liter püréhez kb. 1,5-2 kg friss
paradicsomra lesz szükségünk. A legjobb ha érett, de még szilárd paradicsomot
választunk. 1. lépés: Előkészületek Mielőtt nekiállnánk a püré készítésnek,
alaposan mossuk meg a paradicsomokat. Ha szeretnénk, héjazzuk meg őket: ehhez
tegyük őket forró vízbe pár percre, majd hideg vízzel leöblítve könnyedén
lejön a héjuk. 2. lépés: Főzés Vágjuk a paradicsomokat nagyobb darabokra,
majd tegyük őket a lábasba. Közepes lángon kezdjük el főzni őket, közben
időnként kevergessük át, hogy ne égjenek le. Főzzük őket addig, amíg teljesen
össze nem esnek és krémes állagúvá nem válnak. Ez körülbelül 20-30 percet vesz
igénybe. 3. lépés: Turmixolás Ha már kellőképpen megfőttek a paradicsomok,
botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük őket. Ha nagyon sima állagot
szeretnénk, akkor egy szűrőn is átpasszírozhatjuk a masszát. 4. lépés:
Újrafőzés és tartósítás Az így kapott pürét tegyük vissza a tűzhelyre, és
lassú tűzön addig főzzük tovább, amíg besűrűsödik. Ha szeretnénk, ekkor
ízesíthetjük sóval, borssal vagy fűszerekkel is. Ezután forrón töltsük steril
üvegekbe, majd zárjuk le őket alaposan. És ennyi az egész! Az így elkészített
házi paradicsompüré sokáig eláll, így bármikor előkaphatjuk a kamrából, ha
paradicsomos