Cím: A tökéletes muszaka elkészítése
lépésről lépésre Bevezetés A muszaka az egyik leghíresebb görög étel, amely a
világ minden pontján ismert és szeretett. Ez a gazdag, ízletes és tápláló
fogás azonban nem csak Görögországban népszerű, de szerte a Balkánon és a
Közel-Keleten is. De mi is pontosan a muszaka, és hogyan készíthetjük el
otthon? Az eredeti muszaka recept A tradicionális muszaka fő összetevői az
egyszerűen fűszerezett darált hús (leggyakrabban bárány vagy marha),
padlizsán, paradicsom és béchamel mártás, melyeket rétegekben sütnek össze.
Muszaka recept lépésről lépésre Hozzávalók: – 3 nagyobb padlizsán – 500g
darált hús (marha vagy bárány) – 2 nagyobb vöröshagyma – 4 gerezd fokhagyma –
2 konzerv aprított paradicsom (vagy 5-6 friss paradicsom) – 1 csokor friss
petrezselyem – Só, bors, szerecsendió ízlés szerint – Olívaolaj a sütéshez –
500 ml béchamel mártás (elkészíthető 50g vaj, 50g liszt és 500 ml tej
felhasználásával) Az elkészítés menete: 1. Először is, a padlizsánt vékony
szeletekre vágjuk, majd sózzuk be és hagyjuk állni 30 percig, hogy elengedje
a keserű levét. Ezután olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. 2. A
hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben olívaolajon
üvegesre pároljuk. 3. Hozzáadjuk a darált húst, majd addig pirítjuk, míg az
összes nedvességet el nem párologtatja. 4. Beletesszük az aprított
paradicsomot és a finomra vágott petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk és
szerecsendióval ízesítjük. 5. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, majd beletesszük
az első réteg padlizsánt, rákanalazzuk a húsos ragut, majd ismét egy réteg
padlizsán következik. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak a hozzávalók.
6. A legfelső rétegre kerül a béchamel mártás, amit előzőleg elkészítettünk:
vajat felolvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett