Szeretettel köszöntelek a konyhámban!
Ma valami igazán különlegesre invitállak: megtanuljuk, hogyan készíthetünk
otthon narancshéj kandírozást. Ez a finomság egyre népszerűbb az ünnepek
környékén, és nem csak csodálatos desszertként szolgálhat, de ajándékként is
tökéletes választás. Tarts velem, ígérem, érdekes lesz! 1. lépés: Az
alapanyagok Kezdjük az alapoknál: szükségünk lesz egy nagy, szebbik oldalán
héjas narancsra, cukorra és vízre. A pontos mennyiségeket nem határoznám meg
most, hiszen attól függ, mennyi narancshéjat szeretnél kandírozni. 2. lépés:
A narancs előkészítése Mielőtt nekilátnánk a munkának, fontos meggyőződni
róla, hogy a narancsunk héja nem tartalmaz vegyszereket. Ha nem vagy biztos
benne, akkor ajánlott bio narancsot vásárolni. Miután ezzel tisztában
vagyunk, mossuk meg alaposan a gyümölcsöt és vágjuk le a héját vékony
csíkokban. 3. lépés: A főzési folyamat A levágott narancshéjat tegyük fel
főni annyi vízben, amennyi ellepi, majd szűrjük le róla a vizet. Ezt
ismételjük meg még kétszer, így eltávolítjuk a keserű ízt. Ezután egy újabb
adag vízzel és cukorral felteszünk főni a narancshéjat. A cukor mennyiségét
itt érdemes olyan arányban választani, hogy annyi legyen, mint a narancshéj
térfogata. Lassú tűzön főzzük addig, amíg a szirup besűrűsödik. 4. lépés:
Szárítás Amikor elérkeztünk a kívánt állaghoz, szűrjünk le az egészről minden
folyadékot – ezt akár fel is használhatod más süteményekhez -, majd terítsük
szét a narancshéjakat sütőpapíron és hagyjuk megszáradni. Fontos, hogy ekkor
már ne érintkezzenek egymással. 5. lépés: Tárolás Egy jól záródó dobozban
vagy üvegben tárolva több hónapig is eláll a házi kandírozott narancshéjunk.
A kandírozott narancshéj hihetetlenül sokoldalúan használható fel: süteménybe
tehetjük, csokoládéba mártogathatjuk, vagy akár magában is fogyaszthatjuk.