Narancslekvár Recept

  Sütemények,
palacsinták, pirítósok legjobb barátja: a narancslekvár. A friss gyümölcsök
édességét és zamatos ízét egyesíti ebben a csodálatosan egyszerű, mégis
lenyűgözően finom lekvárban. Ha szereted a házi lekvárt, és imádod az illatos
citrusféléket, akkor ez a recept neked íródott! Hozzávalók: – 1 kg friss
narancs (kb. 4-5 db) – 400 g kristálycukor – 1 citrom leve – 1/2 dl víz
Lépések: 1. Először is, mossuk meg alaposan a narancsokat meleg vízben. Ez
segít eltávolítani bármilyen viaszos bevonatot vagy szennyeződést. 2.
Hámozzuk meg a narancsokat úgy, hogy a fehér részt hagyjuk a gyümölcsön, majd
vágjuk kisebb darabokra. 3. A cukrot egy nagy lábasba helyezzük, hozzáadjuk a
felaprított narancsot és azt fél deciliter vízzel öntjük fel. 4. Lassú tűzön,
állandó keverés mellett addig főzzük a lekvárt, amíg el nem kezd sűrűsödni.
Ez nagyjából 30-40 percet vehet igénybe. 5. Közben préseljük ki a citrom
levét, és amikor a lekvár már kellőképpen sűrű, adjuk hozzá. A citromlé segít
megtartani a narancslekvár színét, és ad neki egy kis savanykás ízt is, ami
tökéletesen ellensúlyozza a narancs édességét. 6. Főzzük még 5 percig, majd
vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. 7. Amint a lekvár teljesen kihűlt,
sterilizált üvegbe tesszük. Fontos, hogy az üveg jól záródjon, hiszen így
sokáig eláll a lekvárunk. 8. Érdemes legalább egy éjszakát várni, mielőtt
megkóstoljuk – így az ízek jobban összeérnek. A narancslekvár elkészítése nem
csak egyszerű és gyors, de fantasztikus ajándék lehet bármilyen alkalomra.
Ugyanakkor remek lehetőség arra is, hogy kihasználjuk a téli hónapokban oly
bőségesen rendelkezésre álló narancsokat. Jó étvágyat kívánunk! Próbáld ki
ezt a receptet és élvezd a friss narancslekvár ízét reggelire vagy
desszertként!