A csipkebogyó tea elkészítése
egyszerű, de a folyamat során mindig figyeljünk arra, hogy a nyers
csipkebogyóban rejlő értékes tápanyagok ne vesszenek el. A csipkebogyóban
található C-vitamin segít az immunrendszerünk megfelelő működésében és
támogatja a bőr egészségét. Ráadásul egy kellemes meleg ital kiváló választás
lehet a hideg téli estéken. Először is, szükségünk lesz friss, érett
csipkebogyóra. Ezeket leggyakrabban az erdőkben és mezőkön találjuk meg, de
virágüzletekben és kertészeti központokban is beszerezhetőek. Ügyeljünk arra,
hogy csak olyan helyről szedjük a bogyókat, ahol biztosak lehetünk benne,
hogy nem permetezték őket vegyszerekkel. Mielőtt hozzáfognánk a
feldolgozáshoz, a csipkebogyót alaposan mossuk meg. Vágjuk fel őket és
távolítsuk el a magokat, mivel ezek keserű ízt adhatnak a teának. Ezután
aprítsuk fel őket kisebb darabokra. Ezután jön a főzési rész. Tegyük az
összeaprított csipkebogyót egy fazékba, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje
a csipkebogyó darabokat. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet és
hagyjuk lassú tűzön főni körülbelül 10-15 percig. Eltelt idő után szűrjük le
a teát. A maradék csipkebogyó darabokat ne dobjuk ki, mert ezeket
felhasználhatjuk levesekben, kompótokban vagy akár süteményekben is. Az így
elkészített csipkebogyó tea ízesíthető mézzel vagy citrommal. Ez nemcsak
további ízt ad az italnak, hanem növeli annak C-vitamin tartalmát is.
Összefoglalva, a nyers csipkebogyóból készült tea nemcsak egy kellemes meleg
ital a hideg estéken, de egészségünkre is jótékony hatással van. Próbáljuk ki
ezt a természetes és egészséges receptet!