Sziasztok, kedves
olvasóim! Ma ismét egy lenyűgöző recepttel érkezem hozzátok, mely a magyar
konyha isteni trükkjeit ötvözi a finom és egészséges pulykahússal. A tejfölös
pulykatokány nem csak ízletes, de egyszerű elkészíteni is, így tökéletes
választás akkor is, ha nincs sok időd a főzésre. Engedjétek meg, hogy
lépésről-lépésre bemutassam, hogyan készül ez a csodálatos fogás. Kezdjük az
alapokkal: mi is az a tokány? A tokány eredetileg székely eredetű húsétel,
melynek jellemzője, hogy a húst nagyobb darabokban szeletelik fel, mint
például a pörkölt esetében. Ezáltal más állagot és ízvilágot képes elérni. A
hagyományos tokány marhahúsból készül, de ma már számos változatát
találhatjuk meg különböző húsokból. Mi most a pulykaváltozatot fogjuk
elkészíteni. Az alaprecept szerint 4 személyre lesz szükségünk kb. 60 dkg
csont nélküli pulykamellre, 2 fej vöröshagymára, 2 gerezd fokhagymára, 3
evőkanál olajra, sóra és borsszükségleteiteknek megfelelően, valamint 2 dl
tejfölre. A pulykamellet vágjuk csíkokra, a hagymákat pedig kockázzuk fel. A
fokhagymát aprítsuk fel nagyon finomra. Melegítsük fel az olajat egy nagy
serpenyőben, majd adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és dinszteljük őket
addig, amíg üvegesek nem lesznek. Ekkor jöhet bele a pulykahús. Sózzuk,
borsozzuk, és pirítsuk mindkét oldalán, amíg szép aranybarnává nem válik.
Ekkor öntsük bele a tejfölt, keverjük jól össze az egészet, majd tegyük rá a
fedőt és hagyjuk lassú tűzön rotyogni kb. 20-30 percig. Ha túl sűrűnek
találjuk a szószt, akkor egy kis vízzel lazíthatunk rajta. Köretnek
tökéletesen illik hozzá a friss petrezselymes krumpli vagy akár egy adag rizs
is. De ha igazán könnyű ételt szeretnénk, akkor egy nagy adag friss salátával
is tálalhatjuk. Ez az étel nem csak finom, de egészséges is, hiszen a
pulykahús alacsony zs
