Címe: A nyers tojás fogyasztása:
Egészséges vagy kockázatos? Sokan csak rántottákban, omlettben vagy más,
hőkezelt formában fogyasztjuk a tojást, de néhányan esküsznek a nyers tojás
előnyeire is. Vajon mi az igazság? Érdemes-e nyersen fogyasztani a tojást?
Olvassátok el és döntsétek el magatok! Elsőként nézzük meg, milyen
tápanyagokat tartalmaz egy átlagos tojás. Az A-, D-, E- és K-vitaminok
mellett B-vitaminokban is gazdag, továbbá találunk benne fehérjét, vasat,
foszfort és szelént is. Ezek a tápanyagok nagyon fontosak a szervezetünk
számára – erősítik az immunrendszert, részt vesznek az idegrendszer
működésében és segítenek a sejtek megújításában, ezért jó ötlet rendszeresen
tojást fogyasztani. A nyers tojás ivása vagy étkezésbe történő beépítése
pedig külön élményt jelenthet – gondoljunk csak a steak tartare-ra vagy a
spenótos-narancsos smoothiereceptre. De vajon egészséges-e? A nyers tojás
hívei azt mondják, hogy a főzés során a tojásban lévő bizonyos tápanyagok
(például a kolin és az inozitol) részben lebomlanak, így nyersen fogyasztva
több értékes tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe. Ráadásul a nyers tojás
könnyen emészthető, és így ideális fehérjeforrás lehet, például sportolók
számára. Másrészt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni az esetleges
kockázatokat sem. A nyers vagy alul főtt tojástól könnyen elkapható a
szalmonella baktérium, ami súlyos ételmérgezést okozhat – hasmenést, lázat és
hasi görcsöket. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, az idősek és az
immunrendszerükben valamilyen rendellenességgel élők. Ha mégis szeretnénk
nyers tojást fogyasztani, mindenképp ügyeljünk néhány alapvető higiéniára.
Kerüljük a repedt héjú tojásokat, mert ezeken keresztül könnyebben juthatnak
be kórokozók. A tojást lehetőség szerint hűtőben tároljuk, és rögtön
felhasználás után mossunk kezet. Összefoglalva, a nyers tojás fogyasztása
bizonyos előnyökkel járhat, de van néhány kockázat
