Olasz Keksz

  Cím: Az olasz keksz különleges mágia –
a cantuccini örök élménye Üdvözöllek, kedves olvasó! Ma itt az idő, hogy
elmerüljünk az olasz konyha egyik csodálatos sokszínűségében. Nem a pizza
vagy a tészta felé vezető útra térünk le – bár ezek mind szívünk csücskei –
hanem valami édesnél édesebb rejtély felé hajózunk. Az olasz keksz, vagy
ahogy azt helyiek nevezik, cantuccini kalandjáról lesz szó. A cantuccini
Toszkánából származik és hagyományosan mandulás ízesítésű. Duplán sütött
keksz, ami biztosítja ropogós textúráját, és gyakran fogyasztják Vin Santo
desszertborba mártogatva. De mielőtt belevágunk a receptbe, nézzük meg
először a cantuccini történelmét. A cantuccini gyökerei egészen az ókori
Rómáig nyúlnak vissza, amikor is hasonló ízesítésű süteményt készítettek. A
középkorban ez a duplán sütött keksz nagyon népszerű volt a hosszú
hajóutakon, ugyanis hosszú ideig eltartható volt anélkül, hogy megpenészedett
volna. A mai napig népszerű Toszkánában, és szerte a világban is kedvelik.
Most pedig térjünk rá a cantuccini elkészítésének lépéseire: 1. Először is,
keverj össze 2 csésze lisztet, egy csésze cukrot, és egy teáskanál sütőport
egy nagy tálban. 2. Egy másik tálban verd fel 2 tojást, majd add hozzá a lisztes
keverékhez. 3. Ha az alapanyagok jól összekeveredtek, add hozzá az 1 csésze
durvára vágott mandulát. 4. Az így kapott tésztát oszd két részre, majd
formázz belőlük két hosszú rudat egy sütőpapírral bélelt tepsin. 5. Süsd őket
előmelegített sütőben kb. 30 percig, majd vedd ki és hagyd kihűlni. 6. Amikor
már kézbe vehetőek, vágd őket fél centi vastag szeletekre, majd tedd vissza a
sütőbe további 10-15 percre, hogy ropogósra süljenek. A cantuccini
elkészítése tehát nem bonyolultabb bármilyen más süteményénél, viszont valódi
olasz ízeket csempészhetsz vele a konyhádba. Remélem hasznos volt ez a
bejegyzés és te is kedvet kaptál a cantuccini elkészítéséhez! Ne fe