Olasz Paradicsomszósz

  Az olasz
paradicsomszósz egy egyszerű, de ízletes alapanyag, amely számos olasz étel
elkészítéséhez elengedhetetlen. A paradicsomos alapú szószok sokféle
változata létezik, de az olasz paradicsomszósz alapja általában friss vagy
konzervált paradicsom, hagyma, fokhagyma, olívaolaj és fűszerek. Először is,
válasszunk minőségi alapanyagokat. Friss paradicsom esetén érdemes szezonban
készíteni a szószt, amikor a paradicsomok a legízletesebbek. Ha viszont
időhiányban szenvedünk, akkor konzervált paradicsom is használható. A
következő lépés az alapanyagok felaprítása és párolása. A hagymát és
fokhagymát kevés olívaolajon pároljuk üvegesre, majd hozzáadjuk a
felkockázott paradicsomot. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal,
bazsalikommal és oregánóval. A szósz lassú tűzön főzzük legalább fél órán át,
hogy összeérjenek az ízek és a paradicsom megpuhuljon. Időnként keverjük meg
a szószt, hogy ne égjen le az alja. Végül turmixoljuk vagy passzírozzuk át a
szószt egy sima állag eléréséig. Ekkor már kész is van az olasz
paradicsomszószunk, amelyet tésztaételekhez, pizzákhoz vagy más olasz
fogásokhoz használhatunk. Az olasz paradicsomszósz könnyen elkészíthető
otthon is, és garantáltan sokkal finomabb lesz, mint a bolti változatok.
Próbáljátok ki ti is ezt az egyszerű receptet otthon, és élvezzétek az igazi
olasz ízeket!