Cím: Az őrölt pirospaprika: A magyar
konyha szívtiprója Ritkán van olyan alapanyag, amely egy teljes nemzet
konyháját meghatározza, mint ahogy a magyar konyhát az őrölt pirospaprika. Ez
az élénk vörös fűszer nemcsak színt és karaktert ad ételeinknek, de
jellegzetes ízvilágával hozzájárul a magyar gasztronómia nemzetközi
elismertségéhez is. Az őrölt pirospaprika, más néven paprikapor, főleg
édesnemes és csípős paprikafajtákból készül. A feldolgozás nagyrészt ma is
kézi munkát igényel: a letermelt paprikát szedés után napokig szárítják a
napon, majd átválogatják, eltávolítva a szár- és magrészeket. Végül speciális
malomban őrlik porrá, hogy megkapjuk azt az eredményt, amit mi ismerünk és
szeretünk. A használata igen sokrétű. A gulyáslevesben, a pörköltben és a
lecsóban alapvető alapanyag; de előszeretettel használják a rakott krumpliban
vagy akár néhány desszertben is. Tény, hogy nincs olyan magyar étel, melyet
ne dobnánk fel némi pirospaprikával. Az őrölt pirospaprika egészségügyi
hatásai is kiemelkedőek. Magas C-vitamin tartalma miatt kitűnő antioxidáns
forrás, segíthet az immunrendszer erősítésében és a betegségekkel szembeni
védekezésben. Ezen kívül a capsaicin nevű vegyülete, ami a csípős
paprikafélékben található meg, csökkentheti a fájdalmat és gyulladást,
valamint serkentheti az anyagcserét. Az őrölt pirospaprika elkészítése otthon
is egyszerű. Szükséged lesz paprikafélékre (lehet édes vagy csípős), valamint
időre és türelemre a szárítási folyamat során. A paprikát válogasd át,
távolítsd el a szár- és magrészeit, majd terítsd ki egy napos helyen szellős
rétegben. Naponta fordíts rájuk egyet, hogy minden oldalukon alaposan
megszáradjanak. Amikor már teljesen kiszáradtak, őröljük őket finomra egy fűszerdarálóban
vagy kávédarálóban. Összefoglalva, az őrölt pirospaprika az, ami a magyar
konyhának egyedi jellegét adja. Színe, íze és illata nélkülö