A padlizsán egy
igazán sokoldalú zöldség, amely számos ételben és receptben szerepelhet. Ha
télire szeretnénk tartósítani ezt az ízletes zöldséget, több lehetőségünk is
van. Az egyik legegyszerűbb módszer a padlizsán befagyasztása. Először mossuk
meg és vágjuk fel szeletekre vagy kockákra a zöldséget. Ezután blansírozzuk
vagy pároljuk pár percig, majd hagyjuk kiolvasztva fagyni. Így könnyedén
hozzáadhatjuk bármelyik téli ételhez. Ha inkább savanyított padlizsánt
szeretnénk készíteni, akkor érdemes bepácolni a szeleteket ecettel, sóval,
cukorral és fűszerekkel. Hagyjuk állni legalább egy hétig, majd már
fogyaszthatjuk is. A legklasszikusabb télire tartósított padlizsán recept
azonban a padlizsánkrém elkészítése. Ehhez sütés előtt vágjuk fel a zöldséget
hosszában és süssük meg. Majd távolítsuk el a héját és turmixoljuk össze
fokhagymával, citromlével, olívaolajjal és sóval. Ezt az ízletes krémet
pirítóssal vagy pitával tálalhatjuk. Összességében a padlizsán tökéletes
választás lehet a téli időszakban is, hiszen könnyen tartható tartósított
formában is, így mindig kéznél lehet a konyhában egy finom és egészséges
alapanyag. Próbáljátok ki ti is ezeket a recepteket otthon!