Az ősz
beköszöntével a kertben található paradicsomok bőségesebben teremnek, mint
valaha. Ha szeretnénk élvezni a nyár ízét akár a téli hónapokban is, érdemes
befőzni néhány üveggel. A paradicsom befőzése nemcsak praktikus megoldás az
étkezési szükségletek kielégítésére, hanem remek módja annak is, hogy a nyár
zamatait megőrizzük és a hideg napokon is élvezhessük. Először is válasszunk
ki egészséges, érett paradicsomokat a befőzéshez. Mossuk meg alaposan, majd
vágjuk kockákra vagy szeletekre őket. Ha szeretnénk, fűszerezhetjük őket
fokhagymával, bazsalikommal vagy egyéb kedvenc fűszerekkel. A következő lépés
a paradicsomoknak való elkészítése üvegben történő tárolásra. Tegyük az
előkészített paradicsomdarabokat egy tiszta üvegbe, majd öntsünk rájuk forró
lében ecetet vagy citromsavat. Ne felejtsük el megsózni is őket! Zárjuk le az
üvegeket és tegyük őket egy nagy fazékba vízzel, majd forraljuk fel. Hagyjuk
őket forrni legalább 10 percig, majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni. A
paradicsom befőzése egyszerű és gyors módja annak, hogy a nyár ízeit
magunkkal vigyük a télbe is. Használhatjuk szószokhoz, levesekhez vagy akár
szendvicsekhez is. Ne feledjük azonban, hogy fontos a higiéniára és az alapos
sterilizálásra odafigyelni az egészséges befőzés érdekében. Jó étvágyat!