A borok világa
hihetetlenül gazdag és változatos. Minden termelői régió, mindegyik pincészet
és minden egyes szőlőfajta hozzájárul a rendkívüli ízpalettához, amit a bor
képes kínálni. Ma, egy olyan bort szeretnék bemutatni, ami nem csak íze
miatt, de történelmi jelentősége miatt is különleges helyet foglal el: az
Pétrus. Az Pétrus bor a franciaországi Bordeaux régió Pomerol nevű részéről
származik. Ez a terület több mint 800 éve van szőlőtermesztés alatt, mindazonáltal
az igazi hírnevet és presztízst csak a 20. században sikerült megszereznie –
nagyban köszönhetően az Pétrusnak. Az első jegyzett említése az Pétrusnak
1837-ből származik, de igazán híressé csak a 1960-as években vált azzá. Ekkor
állt ugyanis először az élen egy rangos borversenyen, majd ezt követően
kezdett megjelenni az igazán exkluzív éttermek és borkereskedések
kínálatában. A Pomerol területe nem nagy, mindössze 800 hektárnyi
szőlőültetvény található itt, és az Pétrus egy 11,4 hektáros területen termő
bor. A szőlőfajta, amiből készül, a merlot, azonban a kivételesen jó minőségű
talajnak köszönhetően a bor máris összetéveszthetetlenül gazdag és komplex
ízvilággal rendelkezik. Színét tekintve mély rubinpiros, illatában
erőteljesen érezni a fekete gyümölcsök, a trüffel és a csokoládé jegyeit.
Ízében ugyanezek az elemek jelennek meg, képesek dominálni anélkül, hogy
elnyomnák egymást. Az Pétrus hosszú lecsengésű bor, ami azt jelenti, hogy az
utolsó korty után is még sokáig érezni az ízeit. Az Pétrus borok rendkívül
ritkák és drágák. Egy üveg ára több száz eurótól akár több ezer euróig is
terjedhet, attól függően, hogy melyik évjáratról van szó. A legdrágább valaha
eladott Pétrus bor 1961-es évjáratú volt, amiért 2018-ban egy Hong Kong-i
árverésen 30 000 eurót fizettek. Összefoglalva tehát az Pétrus egy igazi
borrajongói csemege, ami a történelem folyamán komoly presztízsre tett szert.
Bár ára miatt