A pirogi egy
hagyományos lengyel étel, ami egyfajta töltött tészta. Nagyon népszerű és
finom étel, amit egyszerűen elkészíthetünk otthon is. A recept alapját a
tészta teszi ki, amihez lisztet, tojást, tejet és sót használunk. Az első
lépés a tészta elkészítése. Ehhez egy tálban keverjük össze a lisztet, a
tojást, a tejet és a sót, majd gyúrjuk össze egy sima tésztává. Ha túl száraz
lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet. Ezután pihentessük a tésztát legalább
fél órán keresztül. A töltelék lehet húsos vagy vegetáriánus is. Ha húsos
tölteléket szeretnénk készíteni, akkor például darált húst vagy gombát
használhatunk. Ezt megpirítjuk egy kevés vajon vagy olajon, majd ízlés
szerint fűszerezzük. Miután a tészta pihent, nyújtsuk ki vékonyra és vágjunk
belőle kisebb köröket. A kör közepére tegyünk egy evőkanál tölteléket, majd
hajtsuk félbe és nyomkodjuk össze széleit. A pirogikat forró vízben főzzük
kb. 5-7 percig, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután szűrőkanállal vegyük ki
őket és tegyük egy tálba. A pirogikat lehet tálalni tejföllel vagy
savanyúsággal is. Nagyon finom meleg vagy hidegen is. Összességében tehát a
pirogi egy nagyon finom és könnyen elkészíthető étel, amit érdemes otthon is
kipróbálni! Jó étvágyat!