Puha Szilvás Pite

  Címe: A Tökéletes Puha Szilvás Pite
Titkai Gondolom nektek is megvan az a bizonyos szezonális sütemény, ami amint
megérkeznek a friss hozzávalók, már készítitek is. Nálam ez a puha szilvás
pite. Nem csupán azért, mert imádok sütni, hanem mert ezzel a sütivel
valahogy mindig visszatérhetek a gyerekkoromba. Nagymamám évről-évre
meglepett minket a legfinomabb szilvás pitékkel, amihez hasonlót csak
remélhetünk, hogy egyszer mi is képesek leszünk elkészíteni. Az alapja egy
egyszerű tésztának tűnik, de a titok természetesen mindig a részletekben
rejlik. Az első és legfontosabb tanácsom az, hogy mindig használjunk friss,
érett szilvát. A boltban vásárolt konzerv gyümölcs nem tudja ugyanazt az ízt
adni a pitének. Az tésztához először egy nagy tálban keverjük össze 2 csésze
lisztet, 1/3 csésze cukrot, 1 teáskanál sót és 1 teáskanál sütőport. Egy
másik tálban keverjünk össze 2 tojást, 1 csésze tejfölt és fél csésze olajat.
Ezután lassan öntsük a száraz hozzávalókhoz a nedveseket, majd keverjük össze
az egészet, de vigyázat, ne túl sokáig, hogy a tészta ne legyen kemény. A
tésztát egyenletesen nyújtsuk ki egy sütőpapírral bélelt tepsiben, majd jöhet
a főszereplő, a friss szilva. A gyümölcsöt mossuk meg alaposan, majd vágjuk
félbe és távolítsuk el a magját. A szilvaféléket helyezzük el szorosan egymás
mellett a tésztán. Minél több gyümölcs van rajta, annál finomabb lesz. A süti
tetejére szórjunk annyi cukrot, amennyivel édesítve szeretnénk (én általában
3 evőkanálnyi cukrot használok). Emellett egy kis fahéjas cukorral is
megszórhatjuk a pite tetejét, ez extra ízt ad neki. Végül előmelegített
sütőben, 180°C-on süssük kb. 30-35 percig. Ha elkészültünk vele, hagyjuk
kihűlni – bár tudom, hogy ez lesz a legnehezebb rész -, mert így az ízei
jobban összeérnek és könnyebb szeletelni. Ez a puha szilvás pite egy igazi
klasszikus desszert, amely sokunk sz