Cím: Az Antik Róma Gasztronómiai
Kincsei Gondoltál már arra, hogy milyen ízekkel kényeztethették magukat a
rómaiak? Ahogy a Római Birodalom terjeszkedett, úgy gyarapodott az
ételkínálat is. Az antik rómaiak étrendje rendkívül változatos volt, tükrözte
a birodalom gazdagságát és kultúrájának sokszínűségét. Lássuk, milyen
ételeket fogyasztottak az antik rómaiak! Az antik római konyha középpontjában
a gabonafélék álltak, különösen a búza. A „puls” nevű étel volt az
egyik leggyakoribb étkezés, ami egyfajta búzával és zöldségekkel készült kása
volt. A polenta sem volt idegen az asztalukról. Egy másik népszerű gabonából
készült étel a gazdagabb rómaiak körében a mustaceum volt, ami lényegében egy
mézzel és borral ízesített sütemény. Ez egy igazán luxus csemege lehetett! A
hús ételek közül a hal volt a leggyakoribb, de fogyasztottak csirkét, bárányt
és marhát is. A húsokat gyakran mártásokkal tálalták, melyeket a garum, egy
sós halból készült szósz alkotott az alapját. A zöldségek széles választéka
szerepelt az antik római étrendben. Hogy néhányat említsünk: répa, cékla,
spenót és kelkáposzta. A fűszerek közül a bors volt a legnépszerűbb, de
használtak mentát, rozmaringot és kakukkfüvet is. Az antik rómaiak nem csak
az étkezésben voltak kreatívak, hanem az italok terén is. Elsősorban bort
fogyasztottak, gyakran vízzel hígítva. Sőt, még meleg italokat is készítettek
bor alapú fűszerekkel és mézzel. Érdekes módon a rómaiak nem reggeliztek úgy,
ahogyan mi tennénk. A „jentaculum” nevű étkezést gyakran kihagyták,
vagy csak gyümölcsöt és sajtot ettek. A fő étkezésük a „cena” volt,
ami a nap végén történt meg. Összefoglalva tehát az antik római étrend gazdag
és változatos volt, tükrözte a birodalom területi sokszínűségét és kulturális
gazdagságát. Meglehetősen eltérnek az általunk ma megszokott ételektől, mégis
izgalmas betekintést nyújtanak az antik római életbe. H