Az egészséges
étkezés egyik fontos eleme a rostban gazdag ételek fogyasztása. A rostok
segítik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet, és hozzájárulnak a
teltségérzet kialakulásához is. Fontos tehát, hogy étrendünkben elegendő
rostot tartalmazzon. Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy növeljük a
rostbevitelt, az az, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A zöldségek
és gyümölcsök természetes módon tartalmaznak nagy mennyiségű rostot, így
például a sárgarépa, brokkoli, spenót vagy a bogyós gyümölcsök kiváló
forrásai lehetnek ennek az anyagnak. Egy másik jó lehetőség a teljes kiőrlésű
gabonafélék fogyasztása. A teljes kiőrlésű gabonafélékben található rostok
lassítják az emésztést, segítik szabályozni a vércukorszintet és hosszan
tartó energiaellátást biztosítanak. Könnyen elkészíthető ételek receptjeit is
könnyedén megtalálhatjuk az interneten vagy szakácskönyvekben. Például
zabpehely reggelire, quinoa saláták vagy teljes kiőrlésű tészta ételek
vacsorára remek választások lehetnek. Fontos azonban figyelni arra is, hogy
fokozatosan növeljük a rostbevitelt és elegendő folyadékot is fogyasszunk
mellé, hiszen a rostok vízzel együtt segítenek megfelelően működni az
emésztőrendszernek. Rendesen összeválogatva az alapanyagokat és odafigyelve
az étel elkészítésére lépésekre, könnyedén beilleszthetjük a rostban gazdag
ételeket mindennapi étrendünkbe anélkül, hogy lemondanánk az ízekről és az
élvezetről. Érdemes tehát kipróbálni ezeket az egészséges és finom
recepteket!