A San Daniele
sonka egy híres olasz sonkafajta, amelyet az észak-olaszországi San Daniele
régióban készítenek. Ez a sonka egy igazi csemegének számít, és hosszú
hagyománya van a készítésének. Az első lépés a San Daniele sonka
elkészítésében az alapanyagok kiválasztása. A legfontosabb összetevő a
minőségi sertéshús, melynek a combjából készül a sonka. Fontos, hogy csak
minőségi, prémsertés sertéseket használjanak a termelők. A következő lépés a
sózás, amelynek során a húst bevonják sóval, és hagyják pihenni egy bizonyos
ideig. Ez segít kiszárítani és tartósabbá tenni a sonkát. A harmadik lépés a
szárítás és érlelés. A kész hús darabokat füstszerű helyen, például fafüst
felett vagy szellős helyen szárítják és érlelik. Ez az időtartam legalább 12
hónap lehet, de van olyan San Daniele sonka is, ami akár 24 hónapot is
érlelődik. Végül, miután elérte az megfelelő érlelési időt, a San Daniele
sonka elkészültnek tekinthető. Az íze intenzív és karakteres, tökéletesen
passzol pizzaszeletekhez vagy antipasti tálakhoz. Összességében a San Daniele
sonka egy igazi olasz csemegének számít, amely hosszú folyamat eredményeként
kerül az asztalra. Érdemes kipróbálni ezt a finom sonkát, ha szereted az
olasz gasztronómiát.