Szeretettel
köszöntelek kedves olvasó a blogomon! A mai bejegyzésem egy olyan
alapanyagról szól, amit sokan hanyagolnak a konyhában, pedig nagyon
sokféleképpen felhasználható, ráadásul rendkívül egészséges. Igen, a
sertésmájról van szó. A máj az egyik legértékesebb belsőségünk, tele van
vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Sok fehérjét tartalmaz, de sok benne a
vas és a B-vitamin is. Érdemes tehát beilleszteni az étrendünkbe ezt a
húsfélét, hiszen egészségünkre is jó hatással van. Egyik legismertebb
receptje talán a magyaros májpástétom. Hozzávalók: 1 kg sertésmáj, 2 fej
vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna és pirospaprika ízlés
szerint. Az elkészítése nem bonyolult: a májat megmossuk, majd apró darabokra
vágjuk. A hagymát felaprítjuk és kevés zsiradékban üvegesre pirítjuk, majd
hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket. Ezt követően a májat is beletesszük
és addig sütjük, amíg a hús teljesen átsül. Ezután botmixerrel krémesre
turmixoljuk a masszát. Nem csak pástétomként, hanem mártásban is remekül
megállja a helyét a sertésmáj. A fokhagymás-tejszínes máj receptje egyszerű
és gyorsan elkészíthető. Hozzávalók: 500 g sertésmáj, 2 fej vöröshagyma, 4
gerezd fokhagyma, 200 ml tejszín, olaj, só és bors. A hagymát apróra vágjuk
és olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymát és a
vékony szeletekre vágott májat. Sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon addig
főzzük, míg a hús megfehéredik. Ekkor öntsük rá a tejszínt és kis lángon további
10 percig rotyogtatjuk. Ha valami egyszerűbbet szeretnél elkészíteni, akkor
próbáld ki a ropogós sült májat. Ehhez szükségünk lesz: 500 g sertésmáj,
liszt, tojás, zsemlemorzsa, só és bors. A májat vékony szeletekre vágjuk,
besózzuk-borsozzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába
forgatjuk. Forró ol