A sushi rizs
elkészítése az egyik legfontosabb lépés a finom és autentikus sushikészítés
során. A sushi rizs nem ugyanaz, mint a hagyományos fehér rizs, hiszen
speciális elkészítési módja és összetétele teszi ideálissá a sushihoz. Az
első lépés a megfelelő rizs kiválasztása. Legjobb választás a japán
rizsfajták közül az arborio vagy a calrose rizs, melyek magas keménységűek és
ragadósak. Fontos, hogy alaposan mossuk át a rizst hideg víz alatt, hogy
eltávolítsuk belőle az extra keményítőt. Miután alaposan megmostuk a rizst,
áztassuk be legalább 30 percig hideg vízbe. Ezalatt idő alatt a rizsszemek
felszívják magukat nedvességgel, amely elengedhetetlen a tökéletes állag
eléréséhez. A következő lépésben főzzük meg a rizst. Ehhez használjunk egy
lábast, amelynek aljára tegyünk egy vékony réteg rizst, majd öntsük fel annyi
hideg vízzel, hogy éppen ellepje. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a
hőmérsékletet és fedjük le. Főzzük 10-15 percig, majd hagyjuk pihenni további
10-15 percig. Ha elkészült a rizs, adjunk hozzá egy kevés sót és szushi
ecetet (amelyet speciálisan erre a célra készítenek) egy serpenyőben.
Keverjük össze óvatosan, hogy ne törjük össze a rizsszemeket. Ezután hagyjuk
kihűlni teljesen. A sushi rizs elkészült! Most már csak rá kell helyeznünk
kedvenc halainkat vagy zöldségeinket a frissen főzött és ecetesített rizsre,
majd gondosan göngyölítsük fel az egészet nori algába vagy formázzunk belőle
gombócokat. Ízlés szerint díszíthetjük szezámmaggal vagy friss gyömbérrel.
Remélhetőleg ezekkel az egyszerű lépésekkel te is könnyen elkészítheted
otthon finom sushi ételeidet! Jó étvágyat!