Cím: Az otthoni sushi rizs készítés
művészete – lépésről lépésre Szeretnél otthon is hitelesen sushit készíteni,
de nem tudod, hogyan állj neki a rizs elkészítésének? Akkor jó helyen jársz!
A sushi rizs az egész sushinak az alapja, és bár a készítése kissé
időigényes, maga a folyamat egyszerű és mindenki számára érthető. Keverjünk
össze egy kis japán tradíciót és otthoni gasztronómiai kalandvágyat, és
nézzük meg, hogyan is kell tökéletes sushi rizst készíteni! 1. Alapanyagok
beszerzése: Először is szükségünk lesz “sushi” rizsre (más néven „japán
rövidszemű rizs”) ami elengedhetetlen ahhoz, hogy igazi sushi minőségű ételt
tudjunk készíteni. Második fontos alapanyagunk a rizsecet, amit a boltokban
„sushi ecet”-ként is találhatunk. Szükségünk lesz még sóra és
cukorra is. 2. Rizs mosása: Mérjünk le 2 csésze rizst (kb. 500g), majd tegyük
egy tálba és öntsük fel hideg vízzel. Óvatosan „masszírozzuk” át a
rizst kézzel, majd öntsük le a vizet. Ezt az eljárást ismételjük meg
többször, egészen addig, amíg a víz már nem zavaros, hanem tiszta. 3. Rizs
főzése: Helyezzük a rizst egy lábasba, adjunk hozzá 2 csésze vizet és hagyjuk
kb. 30 percig állni. Ezután fedő alatt közepes lángon kezdjük el főzni. Amint
forrni kezd, takaréklángon főzzük tovább kb. 10-15 percig, míg a víz el nem
párolog. Ne vegyük le a fedőt közben! 4. „Sushi-zu” készítése:
Közben készítsük el a „sushi-zu”-t (sushi ecetes öntet), ami megadja a
rizsnek azt az étkezésre való jellegzetes ízét. Keverjünk össze egy tálban 5
evőkanál rizsecetet, 2 evőkanál cukrot és 1 teáskanál sót. Melegítsük addig,
míg a cukor és só teljesen fel nem oldódik. 5. Rizs kezelése: Amint elkészült
a rizs, öntsük át egy nagy tálba (lehetőleg fa vagy műanyag), majd öntsük rá
a sushi-zu-t. Egy lapát segítségével óvatosan, „vágó” mozdulatokkal
keverjük el az ö