A szalonna
füstölése egy hagyományos módszer, amely régen a hústermékek tartósítására
szolgált. Ma inkább az ízesítés miatt használjuk, hiszen a füstös íz
egyedülállóan finom és karakteres. A füstölés időtartama kulcsfontosságú
ahhoz, hogy tökéletesen átjárja a szalonnát a füst íze. Először is fontos
tudni, hogy milyen típusú szalonnát szeretnénk készíteni: nyers vagy főtt. A
nyers szalonna hosszabb ideig kell, hogy füstöljük, míg a főtt csak annyi
időt vesz igénybe, hogy átvegye a füst ízét. A füstölés időtartamát
befolyásolja a használt füstölő berendezés típusa is. Például egy hordós
füstölőben több időre van szükség, míg egy modern elektromos füstölő
gyorsabban dolgozik. Általánosságban elmondható, hogy a nyers szalonna
esetében legalább 6-8 óra füstölésre van szükség, de akár egész éjszakán át
is hagyhatjuk a berendezést dolgozni. A főtt szalonna esetében pedig elég
lehet akár csak 2-3 óra is. Fontos figyelembe venni, hogy a füstölésre
alkalmas időpontot kiválasszuk, és ne hagyjuk felügyelet nélkül a berendezést
működni. Ne felejtsük el periódikusan ellenőrizni az állapotát, valamint ha
szükséges, pótolni a faszén vagy faszénpor mennyiségét. Összességében tehát a
szalonna füstölése időigényes és odafigyelést igénylő feladat, de az eredmény
minden percét megéri. Egy jól elkészített füstölt szalonna garantáltan örömöt
fog okozni mindenkinek, aki megkóstolja.Így érdemes rászánni az időt és
energiát rá!