A szalonna sózása otthon: A titkos
recept A szalonna egyike azoknak az ételeknek, amelyeket a világ minden táján
ismernek és szeretnek. A magyar konyhában pedig kifejezetten fontos szerepet
tölt be. Az otthoni szalonnakészítés egy igazán különleges gasztronómiai
élmény, amiben a saját kezűleg elkészített termék íze felülmúlja majdnem
minden vásárolt társát. Éppen ezért szeretném megosztani veletek a szalonna
sózásának folyamatát, mely a saját szalonnakészítés lényeges része. 1. Az
előkészületek: Mielőtt hozzálátnál a sózáshoz, győződj meg róla, hogy
rendelkezel mindennel, amire szükséged lehet. Szükséged lesz nagy mennyiségű
durva tengeri sóra, fokhagymára, babérlevelekre és borókabogyóra – ezek a
hagyományos ízesítők. Ezenkívül szükséged lesz egy nagy méretű ládára vagy
tartályra, ahol a sózási folyamatot végezheted. 2. A szalonna előkészítése: A
frissen vágott szalonnát jól meg kell mosni hideg vízzel, majd hagyni kell,
hogy megszáradjon. A szalonnát vékony csíkokra kell vágni, így biztosítva,
hogy a só minden részét érje. 3. A sózás: Első lépésként a tartály aljára egy
réteg durva tengeri sót kell szórni. Ezután jöhet egy réteg szalonna, majd
újabb sóréteg és így tovább. Fontos, hogy a sórétegek mindig teljesen
befedjék a húst. Az ízesítőket – fokhagymát, babérlevelet és borókabogyót –
is rétegezheted a szalonna között. 4. Az érlelés: Miután befejezted a
rétegezést, zárd le jól a tartályt, és helyezd hűvös helyre. Az érlelési
időszak 4-6 hetet vesz igénybe. Ez idő alatt nem árt néha ellenőrizni a
szalonnát és ha szükséges, újabb sót adni hozzá. 5. Az utókezelés: Amikor az
érlelési idő letelt, vedd ki a szalonnát a tartályból és öblítsd le vízzel,
hogy eltávolítsd róla a felesleges sót. Ezután hagyhatod megszáradni vagy
füstölni is lehet annak érdekében, hogy további ízeket adj hozzá. A fent
bemutatott módszer nem csak egyszerű és
