Szarvas Szalámi Összetétele

  Címe: Szilvalé –
Egyszerű, finom és egészséges Már a szilvalé említése is elég ahhoz, hogy az
ember nyálika összefussanak. Az édes, fűszeres illat és az ízletes frissítő
íze szinte bármelyikünknek képes gyermekkori emlékeket felidézni. De tudtad,
hogy a szilvalé nem csak finom, de egészséges is? És ami még ennél is jobb,
hogy otthon is elkészítheted. Íme egy rövid útmutató. Először is, amire
szükséged lesz az természetesen friss szilva. A legjobb minőségű szilvát
általában a helyi piacokon találod meg, de ha van saját szilvafád, még jobb!
A lé elkészítéséhez körülbelül 5-6 kg friss szilvára lesz szükség. Másodszor,
elő kell készítened a szilvát. Mosd meg őket alaposan, majd vágd fel őket
félbe és távolítsd el a magokat. Ez fontos lépés, mert a magok erős keserű
ízt adhatnak a lének. Harmadszor, önts vizet egy nagy fazékba és adj hozzá
cukrot ízlés szerint (kb. 1 kilogramm). Ne felejtsd el, hogy a szilvának már
önmagában is nagyon édes íze van, tehát ezen a ponton óvatosan adagold a
cukrot. Tedd bele a szilvát, keverd össze, majd tedd a fazekat lassú tűzre.
Negyedszer, főzd a szilvát addig, amíg teljesen szétesik. Ez körülbelül 1-2
órát vesz igénybe. Ekkor vegyél egy szitát vagy egy zöldségprést és szűrd le
a lé folyadékát. Ötödször, sterlizáld a befőttesüvegeket (ezt megteheted
forró vízben vagy sütőben) és töltsd bele a leszűrt levet. Zárd le jól az
üvegeket és hagyd hűlni. A házi készítésű szilvalé előnyei nemcsak az
ízletességében rejlenek, hanem egészségügyi előnyeikben is. A friss szilva
magas rosttartalmú, ami segít az emésztésben és csökkenti a szívbetegségek
kockázatát. Emellett gazdag forrása a vitaminoknak és antioxidánsoknak,
amelyek segítenek az immunrendszer erősítésében. Tehát legközelebb, amikor
látod a szilvákat az áruház polcain (vagy a saját kertedben), ne csak a finom
sütemények vagy lekvárok juthassanak eszedbe