Szénhidráttartalmú Ételek Táblázat

  Cím: Egy ízorgia a
természet szívéből: Berkenye lekvár Szívesen szeretnélek üdvözölni a
konyhaművészet és a gasztronómia világában, ahol a természet bőséges
ajándékait használjuk fel az ízek és érzések harmonikus egyensúlyának
megteremtésére. Ma egy különleges, az ősz varázslatos színvilágát idéző
gyümölcsről, a berkenyéről és annak lekváros változatáról fogunk beszélni. A
berkenye nem csak szemet gyönyörködtető megjelenése miatt érdemli ki
figyelmünket. Gyógyászati tulajdonságairól kevésbé ismert, pedig C-vitamin
tartalma meghaladja a citrusfélékét, továbbá gazdag antioxidánsokban és
fontos ásványi anyagokban is. Azonban eme gyümölcsnek teli gömbjei nem csak
egészségünknek tesznek jót, de remek alapanyagai is a süteményeknek,
italoknak és persze a finom lekvároknak. A berkenye lekvár elkészítése nem
igényel komolyabb szakértelmet vagy speciális eszközöket – bárki otthonában
megteheti. A recept lépései a következők: 1. A berkenye terméseket alaposan
mossuk meg, majd szemezzük ki az apró gyümölcsöket a szárukról. 2. Egy
nagyobb lábasban öntsünk fel annyi vizet, amennyi ellepi a gyümölcsöket, és
főzzük puhára őket (kb. 30-40 perc). 3. Ezután szűrjük le a vizet, és
pürésítsük a gyümölcsöt. 4. Az így kapott masszát mérjük le, majd adjunk
hozzá cukrot – általában kilogrammonként fél kilogramm cukrot szoktak
használni, de ez ízlés szerint variálható. 5. Főzzük tovább a lekvárt közepes
lángon, míg kellően besűrűsödik (kb. 1-2 óra). 6. Végül sterilizált üvegekbe töltjük
a forró lekvárt, amelyet azonnal le is zárunk. A berkenye lekvár erős, kissé
savanykás íze remekül harmonizál a télies ételekkel, így például a
vadhúsokkal vagy sajtokkal is nagyon finom. Kísérletezz bátran ezzel az
izgalmas gyümölccsel! Ne feledd: az ízek kavalkádjának nem csak az édesség
adja meg a zamatát! Jó étvágyat kívánok!