A szilva befőtt
készítése egy hagyományos és közkedvelt módszer arra, hogy az édes és zamatos
szilvát egész évben élvezni lehessen. A befőtt elkészítése egyszerű, és
néhány alapvető lépést kell betartani hozzá. Először is válasszunk ki
egészséges, érett szilvákat a befőtt elkészítéséhez. Mossuk meg alaposan
őket, majd csepegtessük le a felesleges vizet róluk. Ezután vágjuk fel őket
két vagy négy részre, attól függően, hogy milyen méretű darabokat szeretnénk
a befőttünkben látni. Egy lábasba tegyük össze a szilvadarabokat cukorral és
kevés vízzel. Adjunk hozzá egy kis fahéjat vagy vaníliát is az ízek
fokozására. Forraljuk fel az egészet, majd főzzük lassú tűzön addig, amíg a
szilva megpuhul, és a lé kissé besűrűsödik. Közben mossunk meg pár üveg
befőttesüveget forró vízzel, majd szárítsuk meg alaposan. Tegyük bele a még
forró szilvabefőttet az üvegekbe, majd zárjuk le őket jól. Fordítsuk fejjel
lefelé az üvegeket, és hagyjuk őket kihűlni ebben a pozícióban. A kihűlt
szilvabefőttet már csak el kell tárolni hűvös helyen – például kamrában vagy
spejzban – és élvezhetjük kedvenc desszertjeinkhez vagy reggelinkhez
egyaránt. Összegezve tehát, a szilva befőtt elkészítése nemcsak egyszerű, de
nagyon finom és tartós csemegét eredményez. Próbálja ki Ön is ezt a
klasszikus házi receptet otthon!