A szilvalekvár
elkészítése egyszerű és gyors módja annak, hogy az őszi szezon kedvelt
gyümölcsét hosszú ideig élvezhessük. A lekvár főzése során a szilva édes ízét
és zamatos aromáját sikerül koncentrálni, így egy igazi csemege készülhet
belőle, amely tökéletes kiegészítése lehet reggelire kenve vagy desszertekhez
használva. Az alap recept nagyon egyszerű: megmosott és kimagozott szilvát
cukorral és esetleg némi citromlével együtt felfőzzük, majd leturmixoljuk és
üvegekbe töltjük. Az elkészült lekvárt forró üvegekbe kell tölteni, majd
azokat lezárni és fejjel lefelé hagyni kihűlni. Így hosszú ideig eltartható
lesz. Természetesen a szilvalekvár receptje számtalan változatban készíthető
el. Lehet hozzáadni fahéjat, vaníliát vagy akár mazsolát is, hogy még
gazdagabb ízeket érjünk el vele. A lekvárt akár diétás változatban is
elkészíthetjük édesítőszerrel vagy zselésítő anyaggal. Összességében a
szilvalekvár egy igazi klasszikus, amelyet bárki könnyedén elkészíthet otthon
is. Érdemes kihasználni az őszi szezont és beszerezni néhány kiló friss
szilvát, hogy felhalmozhassunk belőle ebből az ínycsiklandó csemegéből!