A szilvabefőtt
készítése egy hagyományos télire való finomság, amelynek elkészítése nem
bonyolult, de időigényes folyamat. A szilvabefőtt elkészítéséhez először meg
kell válogatni a megfelelő, érett szilvákat. Fontos, hogy egészségesek és
érettek legyenek, hogy az ízük tökéletes legyen. Miután kiválasztottuk a
szilvákat, meg kell mosni és kimagozni őket. Ezután egy nagy lábosba tesszük
a gyümölcsöket, hozzáadunk némi vizet és cukrot ízlés szerint. Ízlésünk szerint
fűszerezhetjük is a befőttet például fahéjjal vagy vaníliával. A lábosban
összekeverjük az összetevőket, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve
felforraljuk. Amikor a szilvák megpuhultak és a lé besűrűsödött, már készen
is van a szilvabefőttünk. Az elkészült szilvabefőttet üvegekbe kanalazzuk és
jól lezárjuk őket. A befőttes üvegeket fejre állítva hagyjuk kihűlni, majd
tároljuk őket hűvös, sötét helyen. Így akár több hónapig is eltartható lesz a
finom szilvabefőttünk. A szilvabefőttet kenyérre kenve vagy akár desszertek
kiegészítéseként is tálalhatjuk. Ezzel az egyszerű recepttel könnyedén
elkészíthetünk egy ízletes és tartós csemege-télire, amely garantáltan minden
családtag kedvence lesz. Jó étvágyat!