Szilvalekvár Egyszerűen

  Sziasztok! Ma egy igazán egyszerű, de
annál finomabb házi készítésű szilvalekvár receptet szeretnék veletek
megosztani. A lekvárfőzés az ősz egyik legmeghittebb és legtrükkösebb
tevékenysége, melynek eredményét azután egész évben élvezhetjük a fagyos téli
hónapokban is. Ha tehát van otthon néhány kiló érett szilva, ne habozzunk
nekilátni! Először is, mit is jelent pontosan a „lekvárfőzés”? A
lekvár alapvetően gyümölcsből és cukorból készül, melynek főzési folyamata
során a gyümölcs természetes savai elkezdenek karameleződni a cukorral, így
alakul ki az édes-savanyú ízvilág, amit annyira szeretünk. A szilvalekvár
esetében a következőkre lesz szükségünk: – 2 kg érett szilva, – 1 kg
kristálycukor (a cukor mennyiségét variálhatjuk is, ha kevésbé édes lekvárt
szeretnénk), – opcionálisan: fahéj és citromlé. Elkészítése pedig rendkívül
egyszerű: 1. Keverjük össze a kimagozott és negyedekre vágott szilvát a
cukorral egy nagy fazékban. Hagyjuk állni 1-2 órán át, hogy a gyümölcs
nedvességet engedjen. 2. Ezután tegyük fel a fazekat lassú tűzre, és kezdjük
el főzni a lekvárt. Fontos, hogy közben folyamatosan kevergessük, nehogy
leégjen! 3. Ha szeretnénk, ekkor adhatunk hozzá egy kis fahéjat és
citromlevet is. A citromlé nem csak az ízt gazdagítja, hanem tartósító
hatással is bír. 4. Főzzük a lekvárt addig, amíg kellően sűrű nem lesz (ez
általában 1-2 óra), majd forrón töltsük steril befőttesüvegekbe. 5. Zárjuk le
jól az üvegeket, és hagyjuk teljesen kihűlni őket – lehetőleg takaró alatt,
hogy lassan hűljenek. 6. Végül teszteljük le, hogy jól zár-e az üveg:
fordítsuk fejjel lefelé, és ha nem jön ki belőle semmi, akkor jól zár. Voilá!
Megvan a saját készítésű szilvalekvárunk! Hagyományosan kenyeret vagy pirítóst
eszünk vele reggelire vagy uzsonnára, de számos sütemény alapanyagaként is
használhatjuk. Jó lekvárfőzést kívánok