Az ősz szépsége
nem csak a színes levelekben és hűvösebb időben rejlik, hanem a gazdag
gyümölcstermésben is. Ilyenkor sokan nekilátnak az otthoni befőtt- és
lekvárkészítésnek, hogy megőrizzék a nyár ízeit a hidegebb hónapokra. A
tradicionális lekvárfőzés nagyon időigényes folyamat, de szerencsére vannak
alternatív módszerek is, mint például az elektromos sütőben történő
lekvárkészítés. Ebben a blogbejegyzésben bemutatok egy egyszerű, mégis
igencsak finom szilvalekvár receptet, amelyet elektromos sütőben lehet
elkészíteni. Az elektromos sütőben történő lekvárfőzés előnye, hogy kevesebb
időt és energiát igényel, ugyanakkor nem kell állandóan kevergetni sem. Az
így készült lekvár ugyanúgy finom és tartós lesz, mint a hagyományos
módszerrel készült. Ehhez a receptehz az alábbi alapanyagokra lesz
szükségünk: – 2 kg érett szilva – 1 kg kristálycukor – 2 db citrom leve
Lépések: 1. Első lépésként alaposan mossuk meg a szilvákat, majd magozzuk ki
őket. A mag nélküli gyümölcsöt vágjuk fel kisebb darabokra. 2. Egy nagy
tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és a szilvadarabokat terítsük el rajta
egyenletesen. Adjuk hozzá a kristálycukrot, majd keverjük össze úgy, hogy
minden szilvadarabot befedjen a cukor. 3. Melegítsük elő sütőnket 180°C-ra.
Amikor elértük a kívánt hőmérsékletet, helyezzük be a tepsit a sütőbe. 4.
Süsse a lekvárt körülbelül 2 órán át, vagy amíg a cukor teljesen fel nem
olvad és a szilva darabok szétesnek. 5. Vegyük ki a tepsit a sütőből, és
keverjük bele az alaposan kicsavart citromlevet. Az így nyert lekvárba
belekevert citromlé tartósító hatású és kellemes savanykás ízt ad a
lekvárnak. 6. A még forró lekvárt töltsük steril befőttes üvegekbe, majd
zárjuk le őket. Hagyjuk teljesen kihűlni az üvegeket. 7. Ha már teljesen
kihűlt, tároljuk hűvös, sötét helyen. Vigyázat! A lekvár nagyon forró lesz a
sütés után, tehát legyünk