A szőlőlé
készítése egy nagyszerű módja annak, hogy kihasználjuk az őszi szüret során
begyűjtött friss szőlőt. A friss, házi készítésű szőlőlé nemcsak finom és
egészséges, de könnyen elkészíthető otthon is. Az első lépés a megfelelő
szőlő kiválasztása. Fontos, hogy csak érett és egészséges szőlőt használjunk,
mivel ez befolyásolja az ital ízét és minőségét. A legjobb választás az igazi
fajtatiszta szőlő, de ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor vegyünk olyan fajtát,
amelyik alkalmas lé készítésre. Miután kiválasztottuk a megfelelő szőlőt,
következik a bogyók leszedése és megmosása. Fontos alaposan megtisztítani a
szőlőt minden földtől vagy rovarról, hogy ne kerüljenek olyan anyagok az
italba, amelyek ronthatják az ízét. A következő lépés a bogyók leszemezése és
összetörése. Ehhez használhatunk egy préselő gépet vagy egyszerűen kézzel is
összetörhetjük a szőlőt. Fontos, hogy ezt gyengéden és alaposan végezzük el,
hogy minél több lé jusson ki a bogyókból. Miután összetörtük a szőlőt,
következik a préselés. Ehhez használjunk préselő gépet vagy prés varratot,
amely segítségével könnyedén kinyerhetjük a levet a pépből. A préselést addig
folytassuk, amíg ki nem nyertük az összes levet a szőlőbogyókból. Végül
töltsük át a kinyert levet üvegbe vagy más tárolóedénybe, majd hűtsük le és
tartsuk hűvös helyen. A frissen facsart szőlőlé néhány napig eltartható
hűtve, de ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor érdemes konzerválni
vagy fagyasztani. Összességében tehát a friss és házi készítésű szőlőlé
elkészítése nem csak egyszerű és gyors folyamat, de finom és egészséges italt
eredményez. Próbáljátok ki ti is otthon!