Cím: Tartrazin: Mi
az, és miért kellene törődnünk vele? Sokszor találkozunk élelmiszerek és
italok címkéin olyan összetevőkkel, amiknek nevét is alig tudjuk kimondani,
nemhogy megérteni, hogy mi azok és milyen hatással vannak ránk. A tartrazin
az egyik ilyen termék, amelyről most többet szeretnék nektek mesélni. A
tartrazin egy mesterséges sárga színezék (E102), amit széles körben
használnak az élelmiszeriparban, gyógyszeriparban és kozmetikában is.
Pizzákban, üdítőitalokban, cukorkákban, gyógyszerekben és még sok más
termékben megtalálható. De miért használják a tartrazint? Egyszerűen azért,
mert ez a színezék nagyon erős sárga színt ad a termékeknek. Ezáltal sokkal
vonzóbbnak tűnhet például egy citrom ízű cukorka vagy üdítőital vásárló
szemében. Azonban több kutatás is felvetette a tartrazin lehetséges
egészségügyi kockázatait. Például allergiás reakciókat válthat ki bizonyos
embereknél – általában azoknál, akik aspirinre is allergiásak. A tartrazin
szintén összefüggésbe hozható a hiperaktivitás és a figyelemhiányos
hiperaktivitás-zavar (ADHD) növekedésével gyermekeknél. Az Európai Unióban a
tartrazint tartalmazó termékeknek jól láthatóan jelezniük kell ezt a
címkéjükön. De ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kerülnünk kellene a
tartrazint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai
Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) mindkettő megerősítette, hogy a tartrazin
biztonságos, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk. Összefoglalva tehát azt
mondhatjuk, hogy míg a tartrazin hasznos eszköz lehet az élelmiszeriparban
annak érdekében, hogy termékeik vonzóbbak legyenek, érdemes figyelni a
fogyasztásának mennyiségére. Ha allergiás vagy arra, vagy ha gyermekeidnek
ADHD-juk van, jobb kerülni a tartrazint tartalmazó termékeket. Mindig
olvassátok el alaposan az élelmiszerek címkéit, és tudatosan döntsetek a
vásárlásokkor. A tartrazin ismételten alátámasztja, hogy mennyire fontos
tisztában len