Az otthoni tejföl
készítése egy egyszerű és izgalmas módszer arra, hogy a saját konyhánkban is
elkészítsük ezt az ízletes és tápláló tejterméket. A házi tejföl sokkal
frissebb és természetesebb, mint a bolti változat, ráadásul nincsenek benne
mesterséges adalékanyagok sem. Először is szükségünk lesz friss tehéntejre,
amit egy edénybe öntünk és megmelegítünk kb. 40-45 fokra. Fontos, hogy ne
legyen túl forró a tej, mert akkor nem fog megfelelően megsavanyodni. Ezt
követően hozzáadhatunk egy kevés tejfölt vagy joghurtot a meleg tejes
keverékhez, hogy segítsük a savanyodási folyamatot. Az edényt lefedjük egy
tiszta konyharuhával vagy fedővel, majd hagyjuk állni egy meleg helyen
legalább 12-24 órán keresztül. A savanyodási időtartam függ a kívánt tejföl
sűrűségétől – minél tovább hagyjuk állni, annál sűrűbb lesz a tejföl. Miután
elkészült a tejföl, tegyük hűtőszekrénybe legalább egy órára, hogy
megdermedjen és könnyebben kezelhető legyen. Az otthoni tejföl így akár egy
héten át is eltartható a hűtőben. Érdemes kísérletezni különböző
tejmennyiségekkel és savanyítókkal (pl. probiotikumos joghurt), hogy
megtaláljuk azt az ízt és sűrűséget, amit kedvelünk. Így garantáltan nemcsak
finom, de egészséges is lesz az otthon készült tejfölünk. Jó étvágyat!