Cím: A tökéletes
főtt rizs művészete A rizs – annak egyszerűsége és alázatos megjelenése
ellenére – az egyik legnélkülözhetetlenebb hozzávaló a konyhában. Szinte
minden kultúrában megtalálható, számtalan formában és elkészítési módban. Ma
a főtt rizsról fogok beszélni, amelynek elkészítése elsőre talán túlságosan
is egyszerűnek tűnhet, mégis, van néhány apró trükk és tipp, amellyel
tökéletes eredményt érhetünk el. Először is, a rizstípus kiválasztása
kulcsfontosságú. A hosszú szemű rizs általában kevésbé ragadós, mint a
rövidebb szemű változatok. Ha tehát levegős és könnyed eredményre vágyunk,
akkor érdemes hosszú szemű rizzsel dolgoznunk. Az első lépés mindig a mosás.
Ne spóroljuk ki ezt a fázist! A rizsszemeken található felesleges keményítő
eltávolításával elkerülhetjük, hogy összeragadjon főzés közben. Egyszerűen
csak tegyük a rizst egy tálba vagy szűrőbe, és öblítsük át hideg vízzel, amíg
az lefolyó víz már tiszta lesz. A következő lépés a rizs főzése. A legtöbb
recept 2:1 arányban javasolja a vizet és a rizst. Vagyis két csésze vízhez
egy csésze rizs szükséges. Fontos, hogy a vizet először forraljuk fel, majd
adjuk hozzá a rizst, ezt követően pedig csökkentsük minimálisra a hőfokot, és
fedjük le a fazekat. Így a gőz lassan és egyenletesen fogja megfőzni a
rizsszemeket. Időnként érdemes megkavarni a rizst, hogy ne égjen le az alja.
Ha az összes víz elpárolgott, de a rizs még nem elég puha, adjunk hozzá még
egy kis vizet. Amikor elkészültünk, kapcsoljuk ki az energiát és hagyjuk még
10-15 percig állni fedő alatt – ez segít abban, hogy a rizs levegős és
könnyed maradjon. Összegzésképpen tehát, ha figyelembe vesszük ezeket az
egyszerű lépéseket és tippeket – válasszuk megfelelően a rizsfajtát, mossuk meg
alaposan, használjunk helyes vízarányt, és főzzük lassú tűzön fedő alatt –,
garantáltan tökéletes lesz a főtt