Tepertő Sütése Tejjel

  Cím: Tepertősélet a Tej Varázslatával
– Konyhai Kalandok Üdvözlök minden konyhai kalandvágyót és finom falatokat
kedvelő olvasót! Ma egy sokak által szeretett, de kevesek által otthon
elkészített finomság, a tepertő kerül a fókuszba. Most azonban nem csak a
hagyományos módon fogjuk elkészíteni, hanem egy kis tej varázslattal
színesítjük a folyamatot. A házi tepertő készítése sokak számára ijesztő
feladat lehet, gondolva a zsír forró serpenyőben való pattogására vagy az
állati bőr hosszú sütésére. Némi türelemmel, és hozzáértéssel azonban bárki
képes lehet megbirkózni ezzel a feladattal. A hagyományos tepertősütés
mellett ma a tej hozzáadásának csodálatos hatásait is megvizsgáljuk,
amelyekkel lágyabb és aromásabb tepertőt varázsolhatunk tányérunkra. Először
is beszéljünk magáról a tepertrőről. Ez egy igazi magyar klasszikus, amelyet
leggyakrabban disznóhúsból készítenek. A disznóból apró darabokra vágott bőrt
és szalonnát lassú tűzön sütjük, amíg a zsír ki nem olvad belőle, és
ropogósra nem sült. A sült tepertőt szűrőkanállal kiszedjük, majd papírtörlőn
lecsepegtetjük. A visszamaradt disznózsírt pedig fel lehet használni főzéshez
vagy sütéshez. Most jön a trükk, a tej hozzáadása. A tejnek köszönhetően a
tepertő lágyabb és finomabb lesz. Gondolhatnánk, hogy a tej és a zsír nem
igazán találkozik a konyhában, legalábbis sütés során ritkán, de ebben az
esetben kivételt teszünk. Hogyan is kezdjünk hozzá? Vegyünk elő egy nagyobb
méretű serpenyőt, amiben bőséges helyünk lesz sütni. Egy kilogramm apróra
vágott disznóbőrt és szalonnát tegyünk bele, majd öntsünk rá annyi tejet,
hogy ellepje az alapanyagokat. Helyezzük közepes hőfokra, és addig főzzük,
míg a tej el nem párolog. Ezután vegyük takarékra a tűzhelyet és lassan
pirítsuk ki a tepertőt. Fontos, hogy közben rendszeresen kevergessük, nehogy
odakapjon. Mikor már szép aranybarna színű lett, szűrőkanállal vegyük ki a
tepertőt,