Teszta Fajtak

  Cím: A sajtfondue
varázsa: egy klasszikus svájci kulináris élmény Kedves Olvasóim! Ma egy olyan
recepttel érkezem, amely igazi téli kényeztető, és garantáltan felmelegíti a
szívünket. Ez nem más, mint a hagyományos svájci sajtfondue. Egy bensőséges,
közösségi étel, amely a hideg napokon összegyűlt barátokat és családtagokat
melegséggel tölti meg. A sajtfondue eredetileg Svájcban született, ahol a
hegyvidéki pásztorok felfedezték, hogy a kemény, érlelt sajtjaikat fel lehet
olvasztani borral, és így remek ételt lehet készíteni belőlük. Azóta szerte a
világban elterjedt és szeretett fogás lett belőle. A sajtfondue elkészítése
egyszerűbb, mint gondolnánk. Az alapja természetesen a sajt – ideálisan
emmentáli és gruyère keveréke -, amihez hozzáadunk fehérbort, fokhagymát és
némi kemény pálinkát (pl. kirschwasser). Ahogy összeolvadnak, krémesen
selymes masszát kapunk. A fondue-étkezés közepén általában egy nagy, fém,
vagy kerámia edényt találunk, amiben a sajtfondue folyamatosan melegen
tartják. Mindenki a saját villáján felnyársalt kenyérkockát mártogat a forró
sajtba, majd élvezi az így nyert finomságot. Az alábbiakban lépésről-lépésre
bemutatom, hogy hogyan készíthetünk otthon tökéletes sajtfonduet. 1. Kezdjük
azzal, hogy meghámozzuk és kettévágunk egy gerezd fokhagymát, majd a
fondüedényt belül dörzsöljük át vele. 2. Tegyünk bele mintegy 3 dl száraz
fehérbort (pl. chasselas), és melegítsük közepes lángon. 3. Ha elkezd forrni,
adjuk hozzá apránként az előzőleg reszelt 400 gram emmentáli és 400 gram
gruyère keverékét, közben pedig folyamatosan kevergessük. 4. Miután minden
sajt elolvadt, adjunk hozzá egy evőkanál kemény pálinkát (pl. kirschwasser).
5. Egy kevés kukoricalisztbe keverjünk bele egy deciliter vizet, majd ezt is
öntsük hozzá a sajthoz. 6. Addig főzzük tovább közepes lángon, míg egy
egynemű, sűrű masszát kapunk. 7. Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és