Tojás Nélküli Sütemények

  A tojásmentes édességek világa:
Finomságok bőven, allergiák nélkül Ha valaki tojásallergiával él, vagy
egyszerűen csak előnyben részesíti a vegán étrendet, az számára bizonyos
mértékig kihívást jelenthet sütemények és más édességek fogyasztása. A jó hír
azonban az, hogy a tojások nélkül is elkészíthetünk finom és egészséges
süteményeket. Miért van szükségünk tojásra a sütéshez? A tojás fontos
összetevője a süteményeknek. Közreműködik a levegő belevitelében, amely
könnyűvé és puha texturájúvá teszi a süteményt, emellett segít összetartani a
többi alapanyagot is. De mindez nem jelenti azt, hogy tojás nélkül ne tudnánk
ugyanolyan finom süteményt készíteni! Mit használjunk helyette? Számos
alternatíva létezik a tojás helyett. Az egyik legnépszerűbb pótlék az alma-
vagy banánpüré. Ezek természetes cukortartalmuk miatt édes ízt kölcsönöznek a
süteménynek, ugyanakkor megadják az szükséges nedvességét és összetartó
képességét. Egy közepes méretű tojás helyettesítésére általában 1/4 csésze
gyümölcspüré elegendő. A chia- és lenmag is remek választás lehet. Ha őrölt
formájukat vízzel keverjük össze, a keverék gél szerűvé válik, amelynél jobb
„ragasztót” kívánhatnánk a sütikhez! Egy tojást általában egy evőkanál
őrölt mag és három evőkanál víz keverékével tudunk helyettesíteni. Ha a
süteményt levegőssé szeretnénk tenni, használhatunk szódabikarbónát vagy
sütőport ecettel vagy citromlével kombinálva. Az eredmény egy kellemesen
könnyű és puha sütemény lesz. Összefoglalva: A tojásmentes sütemény készítése
nem olyan bonyolult, mint gondolnánk. Csak cseréljük le a tojást olyan
összetevőkre, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, és már ki is
próbálhatjuk kedvenc receptjeinket új, egészségesebb verzióban! Nincs más
dolgunk, mint belevágni és élvezni az ízeket allergiák és
lelkiismeret-furdalás nélkül.