A tojás az egyik
leggyakrabban használt és sokoldalú alapanyag a konyhában, hiszen számtalan
módon elkészíthető belőle finom ételek. A tojásból készült ételek nemcsak
egyszerűek és gyorsan elkészíthetők, hanem táplálók és változatosak is. Az
egyik legegyszerűbb módja a tojás elkészítésének a főtt tojás, amit magában,
salátákban vagy szendvicsekben is fogyaszthatunk. A főtt tojást lágyan
forrásban lévő vízbe tesszük és kb. 10-12 percig főzzük, majd hideg víz alatt
lehűtjük és megpucoljuk. A tojás felhasználható még omlettben, rántottában,
tükörtojásként vagy akár frittatában is. Az omlett elkészítéséhez felverünk
néhány tojást, sóval, borssal ízesítjük, majd serpenyőben kisütjük. A
rántottahoz pedig a tojást felverve összekeverjük egy kevés tejjel vagy
tejszínnel, majd enyhén megpirított hagymával vagy zöldségekkel kiegészítve
sütjük ki. Ha valami különlegesebbre vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a
tojásból készült quiche-t vagy soufflé-t. A quiche egy francia eredetű sós
sütemény, amit tésztával bélelünk ki és sonkával, sajttal vagy zöldségekkel
töltünk meg. A soufflé pedig egy levegős és puha desszert, amit édesen vagy
sósan is elkészíthetünk. Összességében elmondható, hogy a tojásból készült
ételek rendkívül változatosak és könnyen elkészíthetők. Bármilyen étkezésre
tökéletes választás lehetnek, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról.
Érdemes tehát kreatívan kísérletezni velük a konyhában!