Címe: Az otthoni
szakácsok szent grálja: Tökéletes Karamellkrém Készítése Szeretettel
köszöntelek kedves olvasó a blogomban! Ma egy igazi, csábító desszert, a
tökéletes karamellkrém készítésének titkaiba avatom be. Ez az édes finomság
amellett, hogy bármely süteményt feldob, önmagában is kitűnő desszert lehet.
Ha tökéletesen készül el, akkor selymes és sima lesz, finoman édes és mélyen
karamelles ízzel. Először is nézzünk néhány alapvető hozzávalót. Szükségünk
lesz 1 csésze cukorra, 4 csészényi tejjel vagy tejszínnel és egy csipet sóra.
A legfontosabb hozzávaló természetesen a cukor, mivel ez adja a karamell ízét
és színét. Először is tegyük a cukrot egy nagyobb tűzálló edénybe közepes
lángon. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, míg a cukor teljesen el nem
olvad és aranybarna színűvé nem válik. Ne ijedjünk meg, ha kissé füstölög –
ez normális jelenség. Viszont vigyázzunk, ne égessük oda! Az odaégett
karamell keserűvé teszi a krémet. Ezután lassan adjuk hozzá a tejet vagy
tejszínt. Figyeljünk arra, hogy a hőmérséklet ekkor ne legyen túl magas, mert
a hozzáadott tej/tejszín könnyen felhabosodhat és ki is futhat. Ezért
célszerű közepesnél alacsonyabb hőfokon dolgozni ebben a fázisban.
Folyamatosan kevergesse az edény tartalmát, amíg a cukor teljesen fel nem
oldódik benne. Ha már szép sima az egész, akkor jöhet bele a csipet só. A só
segít kiegyensúlyozni és mélyíteni a karamell ízét. Innen már csak annyi
dolgunk van, hogy tovább főzzük közepes lángon, míg a krém be nem sűrűsödik.
Ez általában 10-15 percet vesz igénybe. A végén kapjuk le az edényt a tűzről
és hagyjuk langyosra hűlni. Fontos, hogy teljesen ne hűtsük le még, mert ha
túl hideg, akkor megdermedhet és nem lesz kellően selymes. Az elkészült tökéletes
karamellkrém most már gazdagíthatja süteményeinket, de akár palacsintába
töltve vagy fagylalt tetején is remekül működik. Bárhogy is fogyasztjuk, a
lényeg, hogy élvezzük minden falat