Tölgy Makk

  A tölgy makk egy
természetes élelmiszer, amely a tölgyfák terméseiből származik. Az őszi
időszakban gyűjthetők be a tölgyek alatt található makkok, amelyeket
különböző módon elkészíthetünk és fogyaszthatunk. 1. Gyűjtés: Az őszi
hónapokban érdemes nekivágni egy séta során a tölgyeseknek, hogy begyűjtsük a
friss makkokat. Fontos, hogy csak az érett, sárgásbarna színű és kemény héjú
makkokat gyűjtsük össze. 2. Tisztítás: A begyűjtött makkokat alaposan mossuk
meg és távolítsuk el a héjukat. Ez lehet kicsit macerás feladat, de a
végeredmény igazán finom lesz. 3. Elkészítés: A tisztított makkokat különböző
módon feldolgozhatjuk. Például piríthatjuk őket egy serpenyőben, vagy
sütőben, hogy ropogósra sült csemegét kapjunk belőlük. Lehetőség van még
például pürévé vagy lisztté őrölni őket is. 4. Felhasználás: A tölgy makkot
sokféleképpen felhasználhatjuk az ételkészítés során. Pl. felhasználhatjuk
sütikben, süteményekben, levesekben vagy akár salátákban is. A tölgy makk
ízletes és egészséges csemegének számít, hiszen gazdag fehérjében, rostban és
vitaminokban is. Érdemes tehát kihasználni az őszi időszakot és kipróbálni
ezt az ízletes termést!