Cím: Ízorgia a távol-keletről: Tom Yum
paszta Üdvözlet kedves olvasóim! Ma egy olyan témát hoztam nektek, ami
számomra szorosan kötődik az utazáshoz, kultúrális felfedezéshez és nem
utolsósorban a finom ételekhez. Megosztok veletek egy titkot, amelynek
köszönhetően a konyhátokban is felidézhetitek Thaiföld egzotikus ízeit. A
titok hátterében a Tom Yum paszta áll. A Tom Yum, vagy ahogy néha hívják,
Thom Yam, egy hagyományos thai leves, amit gyakran fogyasztanak
Délkelet-Ázsiában. Legfőbb összetevői között szerepel a garnéla, gomba és
sokféle helyi fűszernövény. Az igazi Tom Yum azonban valami olyan
ízkombinációt tartalmaz, ami egyszerre édes, savanyú, sós és csípős. Ennek
elérését segíti elő az a misztikus alapanyag, amit ma bemutatok nektek: a Tom
Yum paszta. A Tom Yum paszta története évszázadokra nyúlik vissza. Fűszeres
és gyümölcsös összetevői kiválóan tükrözik Thaiföld gazdag gasztronómiai
kultúráját. A paszta alapanyagai között szerepel a citromfü, chili, galangal
(egy gyömbérfajta), citromhéj és sok más exotikus összetevő. A paszta
használata rendkívül egyszerű. Első lépésként egy kevés olívaolajat
melegítünk fel a serpenyőben, majd hozzáadunk 2-3 evőkanálnyi Tom Yum pasztát
és állandó kevergetés mellett pirítjuk. Amint az illatok elkezdenek
szabadulni, hozzáadunk friss zöldségeket vagy tenger gyümölcseit, attól
függően, hogy milyen ételt szeretnénk készíteni. Miután az alapanyagok
megpuhultak, felöntjük vízzel vagy alaplével és főzzük tovább a levest. A
csodás Tom Yum paszta tehát nem csak a hagyományos thai levesekhez
használható. Felhasználhatjuk wokban sült ételekhez, tenger gyümölcseihez,
grill húsokhoz vagy akár saláta öntetekhez is. Egy igazi univerzális ízbomba,
ami garantáltan feldobja a hétköznapi ételeinket. Remélem, kedvet kaptatok a
Tom Yum paszta kipróbálásához. A Délkelet-Ázs