Cím: Mindent a házi túrókészítésről –
egy egyszerű lépésről lépésre útmutató Kedves Olvasóim! Ma olyan témát hoztam
nektek, ami szorosan kapcsolódik hagyományainkhoz és konyhánkhoz, mert ugyan
ki ne szeretné a friss, házi készítésű túrót? Az igazi, otthon készült túró
íze felülmúlhatatlan, ráadásul elkészítése nem is olyan ördöngösség, mint
gondolnánk. Kezdjük az alapokkal! Elsőként beszéljünk arról, hogy mi is az a
túró. A túró a tejből erjedéssel és savanyítással előállított tehéntejtermék.
Szerkezete morzsás vagy sima lehet, íze sajátosságai pedig attól függenek,
hogy milyen tejből készült. Most pedig lássuk lépésről lépésre, hogyan is
készíthetünk házi túrót! 1. Lépés: Alapanyag-beszerzés A jó minőségű túróhoz
elsősorban jó minőségű tejre van szükségünk. Lehetőleg friss tehéntejet
válasszunk, ami nem volt hőkezelve. 2. Lépés: Tej melegítése Öntsük a tejet
egy nagy lábasba, majd lassú tűzön kezdjük el melegíteni, közben gyakran
kevergessük, hogy ne kapjon oda. 3. Lépés: Savanyítás Amikor a tej eléri a
testhőmérsékletet (kb. 37°C), adjunk hozzá egy kis mennyiségű savót vagy
almas ecetet. Ezután folytassuk tovább a melegítést, amíg a túrószemcsék meg
nem jelennek. 4. Lépés: Szűrés A túrósodást követően az egész masszát egy
szitán keresztül szűrjük le, hogy elkülönítsük a túrót a savótól. A szitát
vékony anyaggal béleljük ki, például gézzel, ami segít megtartani a túrót, de
átengedi a savót. 5. Lépés: Csöpögtetés Az így kapott masszát hagyjuk állni
néhány órát (akár egy éjszakát is), hogy a felesleges savó lecsepegjen róla.
Egy kicsit türelmesnek kell lennünk ezen a ponton! 6. Lépés: Áttörés Ha már
nem csepeg tovább, akkor áttörhetjük egy finom lyukú szitán vagy törhetjük
kézzel is – ez rajtunk múlik, hogy milyen szerkezetű túrót szeretnénk. 7.
Lépés: Ízesítés Vég
