Cím: Az otthoni
almabor készítés művészete Szeretnél valami újat és izgalmasat kipróbálni,
ami egyben kapcsolódik a természethez is? Mit szólnál ahhoz, ha saját magad
készítenéd el az almaborodat? Nem, nem kell hozzá szőlőskert, borospince vagy
bármilyen speciális eszköz. Egy egyszerű receptet mutatok most be, amely
segítségével lépésről-lépésre elkészítheted a saját almabordod. Tarts velem,
garantáltan izgalmas lesz! 1. Lépés: Almák beszerzése Az első és talán
legfontosabb dolog az almák beszerzése. Ügyelj rá, hogy érett, de nem túlérés
állapotban lévő gyümölcsöket válassz! A legjobb eredményeket a savanykásabb
fajták adnak – például a Granny Smith -, de igazából bármilyen almafajtából
elkészíthetjük a bort. 2. Lépés: Az almák előkészítése Hámozd meg az almákat
és távolítsd el a magházukat. Vágd apró darabokra őket, majd turmixold össze.
Ha nincs turmixgéped, akkor reszelőn is lereszelheted. 3. Lépés: A
fermentáció Helyezd az összeturmixolt almát egy nagy, tiszta üvegedénybe
(akár egy befőttesüvegbe is), majd adj hozzá cukrot és bort. Az arányok: 1 kg
alma, 500 g cukor és 1 liter bor. Cukor helyett használhatsz mézet is, a
lényeg, hogy legyen benne elegendő szénhidrát, amit az élesztők
átalakíthatnak alkohollá. 4. Lépés: Érlelés A fermentációhoz szükségünk lesz
élesztőre – ez lehet bármilyen borászati boltban kapható borélesztő. Ha nincs
kéznél, akkor sütőélesztőt is használhatsz, de a végeredmény nem lesz annyira
finom. 5. Lépés: Türelem Most jön a legnehezebb rész: várni kell! Legalább 2
hétig hagyd állni a keveréket egy meleg, sötét helyen. Időnként óvatosan rázd
meg az edényt, hogy az élesztő jól eloszlatható legyen. 6. Lépés: Szűrés és
palackozás Miután letelt a két hét, szűrd le a keveréket egy másik edénybe,
minél alaposabban eltávolítva az alma darabokat. Ezt követően töltsd át
steril palackokba, majd zárd le őket. 7. Lép