Vékony Palacsinta

  Címe: Vékony
palacsinta – a kreatív desszertek királynője Ahogy az ösvényeken sétálunk az
őszi napfényben, vagy a hópehelyek szállingóznak a téli délutánokon, számos
íz és illat jut eszünkbe. Számomra az egyik olyan, amit a leginkább szeretek,
a vékony palacsinta. Ennek a finom desszertnek az elkészítése nemcsak
egyszerű, de nagyon is kreatív. Egy jó palacsinta recept birtokában
találkozhatunk az ízek világának végtelen lehetőségeivel. Az igazán vékony
palacsinta titka elsősorban a tésztában rejlik. Ahhoz, hogy megfelelő állagú
legyen, aprólékosan kell kikeverni a hozzávalókat. A klasszikus recept
szerint ehhez tojásra, lisztre, tejre és egy csipet sóra lesz szükségünk.
Emellett használhatunk vizet is a tej helyett vagy mellett, ha könnyedebb
tésztát szeretnénk kapni. A vékony palacsinta elkészítésének lépései: 1.
Verjünk össze 2-3 tojást, majd adjuk hozzá a lisztet fokozatosan kevergetve
(kb. 200-250g). Ügyeljünk arra, hogy ne legyen csomós! 2. Adjunk hozzá kb.
0,5 liter tejet (vagy vizet), amíg a tészta krémes, de nem túl sűrű állagú
lesz. 3. Ne felejtsük el a csipet sót se, ami kihozza az ízeket! 4. A tésztát
pihentessük legalább 15-20 percig, hogy megfelelően összeérjenek az ízek. 5.
Melegítsük fel a serpenyőnket közepes hőfokon, majd egy kevés olajat vagy
vajat használva öntsünk bele egy merőkanálnyi tésztát. 6. Fontos, hogy
gyorsan és egyenletesen terítsük szét a palacsintatésztát a serpenyőben, hogy
vékony és egyforma vastagságú legyen. 7. Amikor a palacsinta szélei kezdenek
aranybarnára pirulni (kb. 1-2 perc), akkor óvatosan fordítsuk meg és süssük
még egy-két percig. A vékony palacsinta igazi kreatív játéktér! Tölthetjük
csokoládéval, lekvárral, gyümölcsökkel vagy akár sós változatban sajttal és
sonkával is. Szolgálhatjuk fel desszertként baráti összejövetelek alkalmával
vagy akár reggelire is. A vékony palacsinta igazi ínyencség, melyet otthonunk
melegében, a szeretteink körében élvezhetünk.