A zellerszár egy
kiválóan hasznosítható zöldség, amelyet sokan hajlamosak kidobni az
ételkészítés során. Pedig rengeteg módon felhasználhatjuk ezt a zöld részt
is, így megspórolhatunk pénzt, és csökkenthetjük a hulladék mennyiségét is.
Az első lépés az, hogy ne dobjuk el a zellerszárat, hanem tartsuk meg azt is,
ha csak a zöld levelek vannak rajta. Ezeket remekül fel lehet használni
salátákba vagy levesekbe, hogy extra ízt adjanak az ételnek. Ezen kívül a zellerszár
is hasznosítható: egyszerűen csak vágjuk le a szárat kisebb darabokra, majd
adjuk hozzá őket főzelékekhez vagy egytálételekhez. Egy másik lehetőség, hogy
készítsünk belőle zellersárkrémet. Ehhez turmixoljuk össze a szárat egy kis
olívaolajjal és citromlével, majd sóval és borssal ízesítsük. Ezután
kenhetjük pirítósra vagy krémlevesek tetejére. Ha szeretnénk még többet
kihozni a zellerszárból, akkor próbáljunk meg fermentált zellerszárat
készíteni. Ehhez vágjuk le a szárat vékony szeletekre, majd tegyük üvegbe
sóval és fűszerekkel. Hagyjuk állni néhány napig szobahőmérsékleten, majd
tegyük hűtőbe. Ezután már fogyaszthatjuk is köretként vagy snacketként.
Összességében tehát rengeteg lehetőség rejlik a zellerszárban, amit érdemes
kihasználnunk. Ne dobjuk el feleslegesen ezt az egészséges és finom
zöldségrészt!