A zöld paradicsom
mérgező lehet az emberek számára, mivel tartalmazhat egy veszélyes anyagot,
amelyet solaninnek neveznek. A solanin egy természetes vegyület, amely a
paradicsom és más növények leveleiben, szálaiban és zöld részeiben található
meg. Az emberi szervezet nem képes lebontani a solanint, így ha valaki nagy
mennyiségben fogyaszt zöld paradicsomot, akkor mérgezési tünetek
jelentkezhetnek. Ezek közé tartozhatnak a hasmenés, hányás, gyomorégés,
izomgörcsök és még súlyosabb esetben akár légzési nehézségek is. Ha valaki
úgy érzi, hogy zöld paradicsomot evett és mérgezést gyanít, azonnal forduljon
orvoshoz. Az orvosok általában tüneti kezelést alkalmaznak, például
folyadékbevitelt és gyomormosást a méregtelenítés érdekében. A legjobb
megelőzési módszer azonban az, ha csak érett paradicsomot fogyasztunk. Az
érett paradicsomban a solanin szintje jelentősen alacsonyabb, így jóval
kevesebb eséllyel okozhat mérgezést. Összességében tehát fontos tudni, hogy bár
a zöld paradicsomban található solanin veszélyes lehet az emberi szervezetre,
könnyen elkerülhető ez az egészségkárosodás az éretten fogyasztott
paradicsommal. Fontos tehát figyelni arra, hogy csak megfelelően érett
zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk!