A zöld pesto egy
olasz eredetű, friss és ízletes mártás, amelyet főként tésztákhoz vagy
szendvicsekhez használnak. A hagyományos recept alapja friss bazsalikomlevél,
fokhagyma, parmezán sajt, pörkölt dió vagy mandula, olívaolaj és só. Az
elkészítése rendkívül egyszerű és gyors, így akár otthon is könnyedén
elkészítheted. Először moss meg alaposan egy csokor friss bazsalikomlevelet,
majd szedd le róla a szárat. Tedd a levélleveleket egy turmixgépbe, adj hozzá
2 gerezd zúzott fokhagymát, 50g reszelt parmezán sajtot, 30g pirított diót
vagy mandulát, sót ízlés szerint és kb. 100 ml jó minőségű olívaolajat.
Turmixold össze az összetevőket krémes állagú masszává. Ha túl sűrűnek
találod a pestot, adj hozzá még olívaolajat, ha pedig túl sósnak vagy
savasnak érzed, tedd bele egy kis cukrot vagy citromlevet. Ízlésed szerint
variálhatod az összetevőket is, például használhatsz másik fajta diót vagy
mandulát, esetleg vegyesen is. A frissen elkészült zöld pestot tálalhatod
forró tésztával keverve vagy kenheted vele friss kenyérre is. Továbbá
tökéletes választás lehet grillcsirkéhez vagy halhoz is. Összességében a zöld
pesto egy könnyen elkészíthető és rendkívül ízletes mártás lehet bármilyen
ételhez. Kísérletezz bátran az összetevőkkel és élvezd az ebben a finomságban
rejlő ízeket!