Blogbejegyzés:
Fedezzük fel a szezámpaszta világát Kezdjük azzal, hogy mi is az a
szezámpaszta? A szezámpaszta vagy tahini, mint ahogyan sokan ismerik, a
közel-keleti konyha alapvető összetevője. Ez egy egyszerű hozzávalóból
készült termék – pirított szezámmagból, amit finomra őrölnek, majd olajjal
krémesre kevernek. A szezámpaszta rendkívül koncentrált ízű, intenzív és diós
jelleggel bír. Az állaga olyan, mint a vajnak, de kissé vastagabb és
ragacsosabb. Színben pedig enyhén világosbarna vagy bézs színű. Egyik
legismertebb felhasználási módja hummusz készítéséhez, de salátaöntetekben,
süteményekben és húsok marinálásához is tökéletes. A szezámpasztát általában
üvegekben értékesítik az egzotikus élelmiszerekkel foglalkozó boltokban vagy
nagyobb szupermarketek bio-szekcióiban, de elkészíthetjük otthon is. Kell
hozzá csak néhány egyszerű összetevő: 1. 2 csésze szezámmag 2. 4-6 evőkanál
semleges ízű növényi olaj (pl. szőlőmag, napraforgó) A magokat először pirítsuk
meg egy száraz serpenyőben, közepes lángon. Vigyázzunk, hogy ne égessenek
oda! Majd amikor a magvak aranybarnák és finoman illatoznak, hagyjuk őket
kihűlni. A következő lépés az őrlés. Tegyük a szezámmagokat egy
élelmiszer-feldolgozóba vagy konyhai robotgépbe, majd dolgozzuk őket össze,
amíg durva morzsás állagú lesz. Ekkor adhatjuk hozzá az olajat fokozatosan,
míg krémes paszta nem lesz belőle. Az elkészült szezámpasztát tartsuk hűtve
és használjuk fel 1-2 héten belül. Nagyszerű hozzávaló például a hummuszhoz,
de süteményekhez is adhatunk egy kis adagot, hogy feldobjuk az ízeket.
Egyszerűen mondva, a szezámpaszta csodálatosan sokoldalú hozzávaló, melyet
számtalan módon felhasználhatsz a konyhában. Ha még nem próbáltad korábban,
itt az ideje hozzákezdeni! Reméljük élvezetes volt ez a kis utazás a
szezámpaszta világába. Tartsatok velünk legközelebb is,