A zselatin egy
olyan anyag, amelyet a csontok és kocsonyák főzése során nyertek ki, és
nagyon sokoldalúan felhasználható a konyhában. Leginkább desszertekhez
használjuk, de saláták vagy húsételek sűrítésére is remekül alkalmas. Az
otthoni zselatin elkészítése nem bonyolult, csak néhány alapvető lépést kell
követnünk. Első lépésként szükségünk lesz zselatin lapokra vagy por
formájában, valamint hideg vízre. 1. Áztassuk be a zselatint hideg vízbe
legalább 5-10 percre, hogy megpuhuljon. 2. Közben melegítsük fel azt az
anyagot (leves, gyümölcsleves, stb.), amibe bele szeretnénk keverni a
zselatint. Fontos, hogy ne forraljuk fel az anyagot, csak melegítsük fel
annyira, hogy feloldja benne a zselatint. 3. Ha megpuhult a zselatin,
nyomkodjuk ki róla a felesleges vizet. 4. Addig kevergetve öntsük lassan a
meleg anyagba a zselatint, hogy teljesen feloldódjon benne. 5. Öntsük át egy
formába vagy poharakba az elegyet és hűtsük le legalább néhány órára a
hűtőbe, hogy megdermedjen. Így egyszerűen elkészíthetjük saját zselatinunkat
otthon, és fantasztikus ételeket varázsolhatunk belőle. Ne feledjük azonban,
hogy a zselatin állati eredetű termék, ezért vegetáriánusoknak vagy
vegánoknak érdemes helyettesítő anyagot keresniük!